Portfolion suunnittelu ilman piinaa

Portfolion suunnittelu ilman piinaa

Portfolio – tuumasta toimeen

Portfolio on tehty! Ehkä hieman omintakeinen, mutta portfolio kuitenkin. Ei ole ensimmäinen kerta kun pitkään leikitelty ajatus toteutuu ykskaks – ja nopeassa tahdissa. Oma portfolioni oli edennyt (juuttunut) jopa tehtävälista-tasolle, mutta kun vastassa on kaksi kovaa tekosyytä: Ajanpuute ja Suuri Illuusio, projekti ei liikahtanut eteenpäin.
Ajanpuute voi olla todellista, mutta usein myös valintakysymys. Suuri Illuusio Täydellisen Tyrmäävästä Portfoliosta saattaakin ollakin harhaluulo, joka pitäisi liittää tautiluokitukseen.
Itse pääsin tekosyistä ja harhaluuloista perinteisin keinoin: Ulkoapäin annettu tehtävänanto ja siihen liittyvä aikataulu. WordPress-kurssin tehtäväksi se on siis ihanteellinen valinta.

Ulos laatikosta

Henkilökohtaisen portfolion teko ei välttämättä ole kaikille hankalaa, ja onhan verkko pullollaan upeita palveluja oman portfolion ja CV:n toteuttamiseen. Tunnustan itsekin hypistelleen sellaisia vaihtoehtoja kuin Adoben www.myportfolio.com ja Strikinglyn www.strikingly.com.
Toki visuaalisen portfolion voi tehdä itselleen vaikka Pinterestiin!
Vaan palataanpa tehtävänantoon. Deadline ei kaipaa selittelyjä. Kun projektin on käynnistyttävä kurssin rajoissa, on unohdettava mielessäni viipyilevät pätevyyden julistukset. Kun päätin keskittyä tuoreisiin opiskelukokemuksiini, nytkähti työ käyntiin.

Tuuletusta CV:lle?

Koska portfolio-tehtävämme sisältää myös tuotoksen asiakaskokemuksen luomisesta, innostuin myös päähänpistosta asiakaspolun yhdistämisestä CV:ssä kuvattavien työtehtävien yhteyteen. Esityksistä tulisi ainakin mielenkiintoisempia! Tosin ajatus vaatii vähän uskallusta, sillä asiakaskokemus sukeltaa aina pintaa syvemmälle. Kaikenlaisilla (asiakas-)kokemuksilla on kuitenkin taipumus olla opettavaisia.
Oma CV:ni* noudatti perinteistä linjaa. Pienellä muokkauksella olisi saanut lisää kiinnostavuutta, kun esim. taitopisteiden rinnalla olisi kulkenut tunnetilat. Mistä nautin eniten? Missä tehtävässä olen viihtynyt parhaiten? Valmiskin template-pohja muuttuisi yksilöllisemmäksi näkökulmaa vaihtamalla.

Tutustu tämän sivuston tekoon liittyvään asiakaskokemukseen »
*WordPressissä toteutetusta CV:sta löytyy lisätietoa sivuston layout suunnitelman » yhteydessä.

Porfolion salaisuudet?

Ehkä täydellisen portfolion tekoon on olemassa kaavansa, ehkä etsivä löytää hakemansa? Silloin kun haihattelu vaihtuu toiminnaksi, saattaa oivaltaa osan totuutta. Kaava voi olla sittenkin hyvin yksinkertainen: Hyvin suunniteltu verkkosivu ei juurikaan eroa hyvästä portfoliosta.
On päätettävä, mitä haluaa sanoa, mitä uniikkia sisältöä pystyy tuottamaan ja kenelle tällä sisällöllä on merkitystä. Ne lainalaisuudet, jotka tekevät hyvän verkkosivusta, tekevät hyvän myös portfoliosta. Pelkästään tämänkin sivuston sisäiset linkitykset kertovat sen, että kaikki verkkosivuston suunnittelun » osa-alueet ovat riippuvaisia toinen toisistaan.
Lopullisen portfolion kruunaa enää viimeinen silaus: Oma persoonallinen ote.